You are not logged in.

Pokemonmester

Banned indefinitely

• "Pokemonmester" has been banned
  • "Pokemonmester" started this thread

• Send private message

1

Wednesday, September 2nd 2009, 8:22am

Olbers-paradoxon

"Az Olbers-paradoxon Heinrich Wilhelm Olbers német csillagász által 1826-ban megfogalmazott fizikai paradoxon, amelyet korábban Johannes Kepler (1610-ben), valamint Halley és Cheseaux (a 18. században) is leírtak. A paradoxon szerint, ha a világegyetem végtelen lenne, akkor a végtelen számú csillag fényének összeadódása miatt az égboltnak éjszaka is mindenfelé világosnak kellene lennie. A tapasztalat azonban ezzel ellentétes."

Most olvastam ezt, szerintem jó vitatéma!
Az én elméletem az, hogy kioltja a sötét anyag :)

2

Wednesday, September 2nd 2009, 1:08pm

Sötét anyag, helyes :D

A másik a távolság illetve az idő.
És az hogy nem végtelen a csillagok száma. Egyszerűen nincs rá szám :D
HMPF! I wanted to battle the ultimate opponent, but now I see that it was not you.

vs120

Community Contributor

• Send private message

3

Thursday, September 3rd 2009, 12:03am

Hol itt a paradoxon? Tudom, hogy így nevezik, de paradoxon akkor lenne valami, ha mindig zsákutcába jutnánk a logikával.
Olbers szerint ha végtelen lenne az univerzum, akkor világosnak kellene lennie mindenhol.

Nincs mindenhol világos: ergo nem végtelen az univerzum. (Vagy Olbersnek hiányosak a fizikai ismeretei, mert azt feltételezi, hogy a testek nem mozoghatnak gyorsabban a fénynél...)

Szerintem ez nem paradoxon... :)

Egyébként megpróbálhatok a játék kedvéért érvelni Olbers állítása ellen (és megmutatni, hogy a világegyetem lehet végtelen úgy is térben, hogy nincs világos mindenhol.)
- A testek valamikor a világegyetem tágulása folyamán gyorsabban terjedtek, mint az akkori KÖZEGBELI fénysebesség. Ezt nem tiltja semmi, pl. vizben csak 2/3 sebességgel halad a fény, akkor a kezdeti baromi sűrű univerzumban még lassabban... Szóval TFH, hogy a tömeg gyorsabb volt az időnél fénynél. Ekkor a világegyetem születése után még csak valamekkora gömbrészt pillanthattunk meg az univerzumból, aminek nyilván véges az energiája és így a fénye is... ERGO: végtelen nagy az univerzum és mégis véges a fény.
Mondjuk igazságtalan dolog ez szegény Olberssel szemben, hiszen én 150 évvel előrébb vagyok, nem nagy etvasz kioktatni őt.

Gravedigger [Vadmalac] - Uni7 Top 2 - visszavonulva :)

In nome di rinfrescamento del sangue

gatyamadzag

Kolónia hajó

• Send private message

4

Thursday, September 3rd 2009, 6:05pm

" gyorsabb volt az időnél "

Az idö = mozgás. A mozgás gyorsabb a mozgásnál ??!! ?(
I'm a professional killer,
I kill for money.
But You're my friend,
I kill You for FREE !!!

vs120

Community Contributor

• Send private message

5

Tuesday, September 8th 2009, 8:06am

Elírás! "A tömeg gyorsabb volt a fénynél" - helyesen. Javítottam....

6

Wednesday, September 9th 2009, 10:39am

Az én elméletem az, hogy kioltja a sötét anyag :)

Pff...annak a bizonyos anyagnak még senki sem bizonyitotta kézzelfogható bizonyítékokkal a létezésést. Elméleti szinten okés az elméleted, de szerintem egy kicsit (peking-i) kacsa. :D

Sötét anyag, helyes :D
A másik a távolság illetve az idő.

Az idő és a távolság igen nagy szerepet játszik abban hogy pl: mikor fedezünk fel egy csillagot.Szóval olyan csillagok fényét is láthatjuk amik tobb ezer éve felrobbantak, és nem látjuk azoknak a csillagoknak a fényét amik utána keletkeztek (egymástól nem "messze"). ennyit az időről és távolságról, és ez mindent megmagyaráz, de figyelembe kell vennunk a "tér" görbithetőségét is amit nagy csillagok okozhatnak. Aztán ott vannak az oly előszeretettel emlegetett fekete lyukak (olyan nincs mert én nem tudok róla), amik mindent magukba szippantanak beleértve a fényt is.

Aztán közelítsük meg matematikai szempontból a dolgot:
A valószínűség számítás nem a kedvenc tárgyam, de most megpróbálok egy hatalmas hülyeséget mondani.
szóval ha egy végtelen térben, végtelen számú valamit helyezünk el, akkor a paradoxon állítása jogos, de ha egy fix pontból szemléljuk ezt a rendszert akkor, a végtelen számbelileg csökken, ezt ugy értem hogy ha síkokra bontjuk a teret akkor, minnél mélyebbre lapozunk a síkokban annál nagyobb a valószínűsége hogy egybeesést találunk a csillagok X és Y koordinátájai között.
Visszatérve a csillagok elhelyzkedésére, azt is csak bizonyos szabályok szerint lehet csak elhelyezni, mert nem kerülhetnek szorossan egymás mellé.
Aztán még az is ott van hogy a csillagok száma legyen mondjuk végtelen, a tér amiben elhelyezkednek az szintén végtelen, de az egyik végtelen, végtelenebb mint a másik (ebbe fog belekötni mindenki de: x e R\{0}, akkor x^2 és x^5 között csak anyi a külömbség hogy sokkal gyorsabban tart a végtelenbe), ez elegendő helyet biztosit a csillagoknak egy olyan elhelyezkedésre hogy ne zavarják egymás intim gravitációs terét...

Egyszer tuti igaza lesz Olbers úrnak, de mi azt már nem fogjuk megélni:D
Egyébként is sok helyen olvasható hogy az égbolt a századok során egyre világossabb lett, na mondjuk ez betudható a végtelen műholdnak amit már az ürbe lőtek, de talán az öreg Olbers elmélete igazolódik be folyamatossan...
:love: fool for love :love:

Sig by Dubi, THX

vs120

Community Contributor

• Send private message

7

Wednesday, September 9th 2009, 2:21pm

Érdekes gondolatmenet. Most ugyan nem számoltam utána, de elképzelhető, hogy van olyan verzió, hogy a tér és az idő tart a végtelenhez, a csillagok száma is tart a végtelenhez, de a kettő hányadosa egy számhoz... (Ez lenne a konstans felületi fényesség, vagy mondjuk máshogy: háttérsugárzás.)
Hmm... most elgondolkoztam... vajon kell-e valamilyen extrém, csak matematikailag elfogadható eloszlás függvénynek lennie ekkor a csillagok térbeliségére vonatkozóan, vagy meg lehet csinálni ezt a határértéket is "természetes" fizikailag is eképzelhető változatokkal...
Elmélkedni fogok rajta. (mint Yoda. :) )

8

Sunday, September 13th 2009, 12:16am

Azért várom az elmélyült gondolataid a matematikai megközelítésről :D

Sig by Dubi, THX

sandokan

Banned indefinitely

• "sandokan" has been banned

• Send private message

9

Monday, September 14th 2009, 6:40pm

.

aligvagytok pihent agyuak

szerintem ha este elöbb elalszok mint hogy világitást lekapcsolnám
akkor világosabb lessz a szoba.
csillagoktol függetlenül

viszont hiába is akarnám megmagyarázniezt a sok sok érvelést ugy is az lessz a vége hogy a föld gömbölyü

bár a szélén néha leesik a pohár :(
uni 1 :örökbann (acc megosztás)
uni 4 :átadva rulernek
uni 5:átadva kisrépának
uni 6: átadva csabikának
uni 8:pittike.
DE ami örök:

HOLDROMBOLÁS=16 ( magyar unikban)

vs120

Community Contributor

• Send private message

10

Monday, September 14th 2009, 8:42pm

A paradoxonhoz tartozóan:
Vajon sötétebb van-e az éjjel kivilágított szobában, ha elfelejtettük behúzni a függönyt?

11

Wednesday, September 16th 2009, 1:40pm

:D Pihent agyak???
VS120: De miért lenne?
Akkor én is bekérdezek hogy fogjátok a fejetek:D
Ha a fénynek van sebessége akkor a sötétségnek is van?

Sig by Dubi, THX

Pokemonmester

Banned indefinitely

• "Pokemonmester" has been banned
  • "Pokemonmester" started this thread

• Send private message

12

Wednesday, September 16th 2009, 8:30pm

A paradoxonhoz tartozóan:
Vajon sötétebb van-e az éjjel kivilágított szobában, ha elfelejtettük behúzni a függönyt?

szubjektíven megitélve lehet hogy sötétebbnek érezzük, de fény nyomás szempontjából biztos nem, pár fotonnal több esik midnenre, max a szem nem érzékeli.

Quincy

Banned until 07-02-2010

• Send private message

13

Wednesday, September 23rd 2009, 8:38pm

A Sötét anyaghoz annyit fűznék hozzá, hogy egyenlőre a elméleti hiányosságai miatt egy feltételezésen alapul. Létezése koránt sem bizonyított. Az egyesített elmélet pedig még várat magára így egyenlőre nem is fog lehullni a lepel az univerzumból "hiányzó" anyag létére.
Idézet Végh László nagy tudású és elismert tanáromtól aki a Debreceni Egyetemen oktat és az MTA Atommagkutató Intézet munkatársa.

"Sötét anyag. Ahogy tárgyaltuk, a világegyetem jövőjét az határozza meg, mekkora a világegyetem tömege.
Ez a tömeg az adatok szerint nem térhet el túlságosan a kritikus tömegtől. Világegyetemünk szerkezetének,
mértanának tanulmányozása arra utal, hogy ez a mértan a sík világegyetem mértanának, az
euklidészi mértannak felel meg. Ekkor viszont tömege a kritikus tömeggel kell, hogy egyenlő legyen, azaz
a Mindenségünkre
= 1.
Kérdés hogyan mérhet˝o meg a világegyetem tömege. Feltételezzük, - ez a megfigyelések szerint nagyon
jól teljesül-, hogy a csillagvárosok nagyjából egyenletesen töltik ki az égboltot. Egy adott, nagyon
kis térszöget alaposabban megfigyelve megszámláhatjuk a benne látható csillagvárosokat. Ezután a térszög
nagyságából meg tudjuk mondani, körülbelül hány csillagváros található a világegyetemben. Hasonlóképpen
meg tudjuk határozni egy átlagos csillagváros csillagainak számát is. Ezután, ismerve egy átlagos
csillag tömegét, meg tudjuk adni a világegyetem teljes tömegét. Napunk tömege Kepler törvényeiből meghatározható,
ha ismerjük a Föld tömegét. Földünk tömege a g nehézségi gyorsulás és a Föld sugarának
ismeretéből kiszámíthatjuk.
Méréseink szerint a világegyetem látható, a fenti módszerrel meghatározott tömege a kritikus tömegnek
csupán töredékét, kb. 0,5%-át fedezik. Számításba véve a nem látható, mert kialudt stb. csillagokban lévő
anyagot, amely elsősorban atomokból vagy plazmából áll, az atomos tömeg a kritikus tömeg 4,6%-át teszi
ki. Ez azt jelenti, hogy a világegyetem anyagsűrűsége 0,2 hidrogénatom/köbméter.
Tejútrendszerünk, az Androméda-köd és más csillagvárosok csillagai az adott csillagrendszer központja
körül keringenek. Ez a keringés hasonló ahhoz, ahogyan a bolygók keringenek a Nap körül. De a csillagvárosok
keringését nem írhatjuk le egyszerűen csak az ismert anyag tömegvonzásának a segítségével. Csak
úgy kaphatjuk meg a csillagrendszerben kering˝o csillagok sebességét, ha feltesszük, hogy a korong alakú
csillagrendszer összes ismert anyaga a csillagrendszert körülvevő hatalmas, ismeretlen állapotú anyagfelhőbe
van beágyazva. Ezt az ismeretlen állapotú anyagot sötét anyagnak nevezzük. Feltételezések szerint ez
a sötét anyag burokszerűen veszi közül a csillagvárosokat.
Hogy ténylegesen mi a sötét anyag, napjaink kozmológiájának talán legizgalmasabb kérdése, mivel a
megfigyelések arra utalnak, hogy a világegyetem tömegének nagyobb része valamilyen más, általunk még
nem ismert alakban létezik. Újabb adatok szerint a neutrínók a világegyetem kritikus tömegének kevesebb
mint 1%-át teszik ki. Meghatározható, hogy a csillagvárosokban lévő sötét anyag, amely esetleg nagyon
halvány csillagok sokaságából és eddig még közvetlenül nem észlelt részecskékből állhat, a kritikus tömeg
23%-át adja ki. Összegezve az ismert és a sötét anyag mennyiségét, a világegyetemre az
= 0, 28 értéket
kapjuk."

Ezeket a kurzusokat már végigcsináltam a tisztelt Tanár Úrnál. Ajánlom mindenki figyelmébe, nagyon hasznos agyagok. Igaz programozónak tanulok de ezeket a tárgyakat nagyon megérte megcsinálni. Jah és, hogy nehogy felmerüljön az offolás leghalványabb gondolata is, a Természettörténet nevű anyagban(katt az előbbi linkre) 10. oldalon taglalja az Olbers paradoxont.

Azért ha valaki nem akarna a linkkel bajlódni bemásolom ide.

"Végtelen Mindenség és Olbers paradoxona. Bár a térben és időben végtelen világmindenség gondolatát
általánosan elfogadták, voltak arra utaló jelek, hogy az állandó, örök és végtelen Mindenség képzete
ellentmondásokra vezethet. Hogyan is lehetne sötét az éjszakai égbolt, ha a végtelen sok csillag egyenletesen
tölti ki a végtelen teret? Földi hasonlatként képzeljük el, egy rengeteg erdőben vagyunk. Bárhová
nézünk, csak fát látunk. Ha kisebb erdőben nézünk körbe, akkor a fák között átlátva meglátnánk az erdő
szélét. Olbers paradoxona erről szól. Ha a Mindenség térben és időben végtelen, és a világmindenségben
a csillagok eloszlása egyenletes, a végtelen sok csillag fénye be kell hogy töltse a teljes látóteret. Ekkor az
éjszakai égbolt bármely része úgy ragyogna, mint a Nap. Nem lehetne az égen fekete folt a rengeteg sok
csillag miatt. Bárhová is néznénk, valahol messze pont arrafelé is kellene lennie csillagnak.
Olbers paradoxona akkor oldható fel, ha feltételezzük, a világegyetem térben véges, ezért az égboltot
csak részben "fedik" le a csillagok. Továbbá a csillagok sem élnek örökké, keletkeznek és elmúlnak. Csak
azokat látjuk, amelyek éppen olyan életszakaszukban vannak, hogy fényük eljuthat hozzánk.
Ma már tudjuk, hogy a világegyetem csak egy véges térrészéből juthat el hozzánk a csillagok fénye.
Továbbá a csillagok élete is véges, nem világíthatnak örökké. Ez utóbbi jó példa arra a nagyon általános
elvre, hogy örök világegyetem és a benne folyamatosan létez˝o, megfordíthatatlan természeti folyamatok
nem férnek össze. Egy örök világegyetemben a csillagok már végtelen idővel ezelőtt kialakultak és kiégtek
volna. De világegyetemünk bővelkedik megfordíthatatlan folyamatokban. Inkább egy egyszer felhúzott,
lassan lejáró órára hasonlít. Azaz volt kezdete."
Sic vis pacem, para bellum! - Ha békét akarsz, készülj a háborúra!
Muguruma Kensei - 9TH Division Captain - Vaizard - Bleach Powa

vs120

Community Contributor

• Send private message

14

Friday, September 25th 2009, 10:22am

Az éjszaki kivilágított szobás dologhoz:
Természetesen sötétebb van a szobában, ha a falrész fényvisszaverőképessége nagyobb, mint az üvegablaké. Általában ez teljesül, tehát az üvegablak felületére érkezett fotonok 90-95%-a továbbhalad a kinti éjszakába, míg a fal esetében mondjuk 70-80%-a elnyelődik és 20-30%-a visszaverődik. Ugyanez igaz a függönyre is. (Mondjuk, ha valaki fekete függönyt használ, akkor nem nagyon van különbség.
A példában úgy vettük, hogy a kintről érkező fénymennyiség nulla. Így aki nagyvárosban él a fényvető lámpák díszkivilágítása alatt, az joggal tiltakozhat a példa ellen. Ott akár világosabb is lehet a szobában, ha kihúzva hagytuk a függönyt... :P

trachus

MODernxD

• Send private message

15

Tuesday, May 11th 2010, 9:37pm

Inaktív thread. A témát zártam.