A Sötét anyaghoz annyit fűznék hozzá, hogy egyenlőre a elméleti hiányosságai miatt egy feltételezésen alapul. Létezése koránt sem bizonyított. Az egyesített elmélet pedig még várat magára így egyenlőre nem is fog lehullni a lepel az univerzumból "hiányzó" anyag létére.
Idézet Végh László nagy tudású és elismert tanáromtól aki a Debreceni Egyetemen oktat és az
MTA Atommagkutató Intézet munkatársa.
"
Sötét anyag. Ahogy tárgyaltuk, a világegyetem jövőjét az határozza meg, mekkora a világegyetem tömege.
Ez a tömeg az adatok szerint nem térhet el túlságosan a kritikus tömegtől. Világegyetemünk szerkezetének,
mértanának tanulmányozása arra utal, hogy ez a mértan a sík világegyetem mértanának, az
euklidészi mértannak felel meg. Ekkor viszont tömege a kritikus tömeggel kell, hogy egyenlő legyen, azaz
a Mindenségünkre
= 1.
Kérdés hogyan mérhet˝o meg a világegyetem tömege. Feltételezzük, - ez a megfigyelések szerint nagyon
jól teljesül-, hogy a csillagvárosok nagyjából egyenletesen töltik ki az égboltot. Egy adott, nagyon
kis térszöget alaposabban megfigyelve megszámláhatjuk a benne látható csillagvárosokat. Ezután a térszög
nagyságából meg tudjuk mondani, körülbelül hány csillagváros található a világegyetemben. Hasonlóképpen
meg tudjuk határozni egy átlagos csillagváros csillagainak számát is. Ezután, ismerve egy átlagos
csillag tömegét, meg tudjuk adni a világegyetem teljes tömegét. Napunk tömege Kepler törvényeiből meghatározható,
ha ismerjük a Föld tömegét. Földünk tömege a g nehézségi gyorsulás és a Föld sugarának
ismeretéből kiszámíthatjuk.
Méréseink szerint a világegyetem látható, a fenti módszerrel meghatározott tömege a kritikus tömegnek
csupán töredékét, kb. 0,5%-át fedezik. Számításba véve a nem látható, mert kialudt stb. csillagokban lévő
anyagot, amely elsősorban atomokból vagy plazmából áll, az atomos tömeg a kritikus tömeg 4,6%-át teszi
ki. Ez azt jelenti, hogy a világegyetem anyagsűrűsége 0,2 hidrogénatom/köbméter.
Tejútrendszerünk, az Androméda-köd és más csillagvárosok csillagai az adott csillagrendszer központja
körül keringenek. Ez a keringés hasonló ahhoz, ahogyan a bolygók keringenek a Nap körül. De a csillagvárosok
keringését nem írhatjuk le egyszerűen csak az ismert anyag tömegvonzásának a segítségével. Csak
úgy kaphatjuk meg a csillagrendszerben kering˝o csillagok sebességét, ha feltesszük, hogy a korong alakú
csillagrendszer összes ismert anyaga a csillagrendszert körülvevő hatalmas, ismeretlen állapotú anyagfelhőbe
van beágyazva. Ezt az ismeretlen állapotú anyagot sötét anyagnak nevezzük. Feltételezések szerint ez
a sötét anyag burokszerűen veszi közül a csillagvárosokat.
Hogy ténylegesen mi a sötét anyag, napjaink kozmológiájának talán legizgalmasabb kérdése, mivel a
megfigyelések arra utalnak, hogy a világegyetem tömegének nagyobb része valamilyen más, általunk még
nem ismert alakban létezik. Újabb adatok szerint a neutrínók a világegyetem kritikus tömegének kevesebb
mint 1%-át teszik ki. Meghatározható, hogy a csillagvárosokban lévő sötét anyag, amely esetleg nagyon
halvány csillagok sokaságából és eddig még közvetlenül nem észlelt részecskékből állhat, a kritikus tömeg
23%-át adja ki. Összegezve az ismert és a sötét anyag mennyiségét, a világegyetemre az
= 0, 28 értéket
kapjuk."
Ezeket a kurzusokat már végigcsináltam a tisztelt Tanár Úrnál. Ajánlom mindenki figyelmébe, nagyon hasznos agyagok. Igaz programozónak tanulok de ezeket a tárgyakat nagyon megérte megcsinálni. Jah és, hogy nehogy felmerüljön az offolás leghalványabb gondolata is, a Természettörténet nevű anyagban(katt az előbbi linkre) 10. oldalon taglalja az Olbers paradoxont.
Azért ha valaki nem akarna a linkkel bajlódni bemásolom ide.
"
Végtelen Mindenség és Olbers paradoxona. Bár a térben és időben végtelen világmindenség gondolatát
általánosan elfogadták, voltak arra utaló jelek, hogy az állandó, örök és végtelen Mindenség képzete
ellentmondásokra vezethet. Hogyan is lehetne sötét az éjszakai égbolt, ha a végtelen sok csillag egyenletesen
tölti ki a végtelen teret? Földi hasonlatként képzeljük el, egy rengeteg erdőben vagyunk. Bárhová
nézünk, csak fát látunk. Ha kisebb erdőben nézünk körbe, akkor a fák között átlátva meglátnánk az erdő
szélét. Olbers paradoxona erről szól. Ha a Mindenség térben és időben végtelen, és a világmindenségben
a csillagok eloszlása egyenletes, a végtelen sok csillag fénye be kell hogy töltse a teljes látóteret. Ekkor az
éjszakai égbolt bármely része úgy ragyogna, mint a Nap. Nem lehetne az égen fekete folt a rengeteg sok
csillag miatt. Bárhová is néznénk, valahol messze pont arrafelé is kellene lennie csillagnak.
Olbers paradoxona akkor oldható fel, ha feltételezzük, a világegyetem térben véges, ezért az égboltot
csak részben "fedik" le a csillagok. Továbbá a csillagok sem élnek örökké, keletkeznek és elmúlnak. Csak
azokat látjuk, amelyek éppen olyan életszakaszukban vannak, hogy fényük eljuthat hozzánk.
Ma már tudjuk, hogy a világegyetem csak egy véges térrészéből juthat el hozzánk a csillagok fénye.
Továbbá a csillagok élete is véges, nem világíthatnak örökké. Ez utóbbi jó példa arra a nagyon általános
elvre, hogy örök világegyetem és a benne folyamatosan létez˝o, megfordíthatatlan természeti folyamatok
nem férnek össze. Egy örök világegyetemben a csillagok már végtelen idővel ezelőtt kialakultak és kiégtek
volna. De világegyetemünk bővelkedik megfordíthatatlan folyamatokban. Inkább egy egyszer felhúzott,
lassan lejáró órára hasonlít. Azaz volt kezdete."