You are not logged in.

Madara

Kém szonda

• Send private message

21

Thursday, December 31st 2009, 10:56am

Hát végigolvastam a hozzászólásokat, és megkell mondjam, elég szép kis beszélgetés alakult ki a témából.
Nem vagyok egy Einstein, és nem is értek kellő képpen ezekhez a dolgokhoz, de azért leirom a véleményem hátha érdekel valaki:)
SZERINTEM a legfontosabb a mai halyzetben az, hogy a föld nyersanyagkészleteinek kiaknázását, visszafogjuk, és olyan technológiai változtatásokat bevezetni, vagy ami még nem elérhető kikutatni, amivel a föld légköri "romlását" megállithatnánk, vagy lelassithatjuk.
Ezután pedig olyan technológia kifejlesztésén dolgozni, ami költésghatékony módon segit minek a kolonizácio rövidtávú elérésében.
Ha azt vesszük alapul, hogy a marson a gyárak még jót is tennének a környezetnek, akkor az én első lépésem az lenne kifejlesszek 1 olyan ürhajót ami eljut rövid idő alatt a marsra (azért nem kell tul rövidre gondolni csak gyorsabb legyen mint a mostaniak) és elbirja a gyárak épitéséhez szükséges épitőanyagokat.
Igy nem a földet szennyeznénk, hanem a marsot táplálnák kapásból 2 probléma oldódna meg.

A techológiai felődés szerintem is határtalan elég ha megnézzük az elmult 100 év fejlődését, azt nem mondom, hogy 10 vagy 100 év megint ekkora változásokat hoz majd de hosszutávon biztos sok hasznos, haszontalan és veszélyes találmány vagy ujjitás fog napvilágot látni. Az már inkább kérdéses, hogy megéri e az emberiség hogy eleget fejlődhessen a megmeneküléshez...

"Az örök béke álom csupán, és annak sem a legszebb, a háború viszont része az isteni világrendnek. Benne bontakoznak ki a legnemesebb emberi erények: Bátorság és lemondás, kötelességtudat és áldozatkészség, ha kell az életünk árán."

"Azért viselünk hadat, hogy békében élhessünk."

Sokker

Nap Műhold

• Send private message

22

Friday, January 8th 2010, 6:35pm

Állítólag 2040-re lesz ember a Marson és 2060 elkészül egy holdbázis!

sig by Double Line
TOP 1-nek lenni azért nem jó, mert akkor senkit nem tudsz már leelőzni!

23

Sunday, January 10th 2010, 1:36am

Egy holdi kolóniát én is el tudok képzelni, biztosan jó biznisz lenne ott is csinálni valamit, kitermelni a nemesfémeket, He3-at, napcellákat üzemeltetni, esetleg turisztikai központokat (1/6od gravitációban jó móka lehet a sportolás, repkedés), viszont a Földet tutira kicsináljuk addigra. Minél többet foglalkozom a fenntarthatósággal mérnöki oldalról annál pesszimistább vagyok, mivel nem nagyon látok esélyt gyökeres váltásra semmilyen téren.

Kensei

Banned until 07-02-2010

• Send private message

24

Monday, January 25th 2010, 7:05pm

A kilátástalanságot már én is tapasztalom. 2015 a határidő amennyiben nem sikerül lecsökkenteni a káros anyag kibocsátást a jelenlegi 80%-ra akkor bizony visszafordíthatatlan lesz a helyzet. Fenntartható fejlődés címen vettem fel ezt a kurzust 1 éve. Nagyon tanulságos. Valamint a neten könnyen elérhető "A hülyeség kora" című film. Ebben látható egy részlet éppen egy mérnökről, aki egy angliai városban küzdött éveket, hogy elindítsa a szélturbinák építését. Bármilyen kompromisszumra hajlandó lett volna, a városi tanács nagy része hülyeségnek kiáltotta ki a globális felmelegedést és mivel zavarja a drága tájukat nem épülhet szélturbina... Nevetséges a sok vak nemtörődöm ember hozzáállása. 2050-re se ivóvizünk se normális levegőnk sem "normális" időjárásunk nem lesz HA minden így megy tovább. A klíma csúcs is kifulladt pár hónapja egy mondvacsinált megegyezéssel tele kiskapukkal.
Az űrprogramban manapság nagy a pangás, pláne a siklók leszerelése miatt. Készülnek az új pályázatok, űrhajók stb, mert ugye a manapság használatos űrsiklók elérték a leszerelési határidejüket. Másfelől szinte minden nagyobb űrprogrammal rendelkező ország vagy szövetség pénzt von el erről a területről.
Mi lesz így velünk emberek? :D Tesóimat azzal heccelem, hogy unokáink már nem lesznek.

SZERK.: Ha már jövő+oGame akkor napműhold, a nem is olyan távoli jövőben, mintha csak az oGame-ből vették volna. :pinch:
Sic vis pacem, para bellum! - Ha békét akarsz, készülj a háborúra!
Muguruma Kensei - 9TH Division Captain - Vaizard - Bleach Powa

This post has been edited 1 times, last edit by "Kensei" (Jan 25th 2010, 7:46pm)

_Slipknot_

Könnyű harcos

• Send private message

25

Wednesday, January 27th 2010, 1:31pm

Quoted

Az atommeghajtású űrhajó pedig a világűrben közlekedik atommeghajtással, nem a föld légkörén belül. Idebenn nem is lenne elég tolóereje. A légkörön belül gyakorlatilag tökéletes lesz a screamjet. Kicsi, olcsó, nem kell csak az elégetendő anyagot szállítania, oxidálószert nem... Ez kb. 24/25-öd tömegmegtakarítás

nos utánnaolvastam a Scremjet-nek.
minden szépeg és jól hangzik de aggályt vet fel az emberben.Vajon képessek lenneénk kibirni ekkora terhelést??vagy minden embernek osztogatnak egy G ruhát a reptéren miután az ember 6-7 g nél nagyobb terhelést nemnagyon bir ki.
nos egyense repüléskor ez nem gond de mivan kanyarodáskor?? az F1 pilotákra ható 4 g is elég megterhelő.Egy terhes nő pl meddig birná stb.

Igaz hogy a mars a legközelebbi "lakhatónak vélt" bolygó de ha igy folytatjuk akkor nem sok esélyt adok az emberiségnek.200 év múlva talán eljutunk arra a pontra hogy lakhatóvá varázsoljuk a marsot de ez még a távoli jövő.és addig talán még nem tesszük tönkre a bolygót úgy hogy önmagát képes legyen kitisztittani.

Az a baj gogy tul sok a talán szó az embereknél és a tudományba!!!

26

Sunday, January 31st 2010, 2:22pm

Azt nem értem miért akartok ti ennyire a Mars-ra kolóniát, meg élőhelyeket? Én nem szeretném megélni az ilyesmit. Nem azért, mert nem lenne egy csodálatos mérnöki és tudományos teljesítmény, és biztos jót lehetne túristáskodni, megmászni a Naprendszer legmagasabb hegyét (Olympus mons), vagy bebarangolni a Naprendszerben ugyancsak legnagyobb kanyont. De ettől függetlenül, az ott folytatott élet miatt az emberiség két külön fajra szakadna. A földihez képest harmad akkora gravitáció miatt az ott született embereknek gyengébb lenne az izomzata, csontozata, más a vérnyomása, stb, és ő már képtelen lenne visszatérni a földre "túristáskodnI", mert belehalna. Ki vállalna be ilyesmit az utódainak? Akinek nincs más választási lehetősége? Tök jó.

A napműholddal kapcsolatban is vannak fenntartásaim, de hagyjuk, annyira nem értek hozzá, hogy kritizáljam. (Mondjuk a Mars kolóniához sem :D )

CallmeCool

Banned until 03-07-2010

• Send private message

27

Monday, February 1st 2010, 12:27pm

Jó kérdés :)
Érdekes,hogy megint elökerült a téma :)

Én ugygondolom,hogy mint emberek,egyenlöre még nagyon butusok vagyunk,igencsak gyerek cipoben jarunk a tudomány terén,termeszetesen ezt az ember sosem 'érzi/látja át' a jelenben,ugyértem,tekints csak vissza 50-60 évet az idoben. mennyivel tobbet tudunk 1950~ hez képest. valamint 1950 ben mennyivel tobbet tudtak,mint 1900~ ban,stb.
nos ugyanigy lesz ez 2050-ben. söt... a Microprocessorok megjelenesévéel a tudományok,es az adattárolás terén uj távlatok nyiltak meg, az emberiség exponenciálisan fog fejlodni, hacsak el nem botlunk valamin :) [gondolok itt arra,hogy valami génmanipulácioval igencsak valamit elszurnánk] :P

az elso winchesterünk apámmal 15-20~ éve,es 20 Megabyte-os, téglányi cucc volt. ma már Telefonkártya méretü Chipre integrálnak ra 64~ Gigabyte-ot. a Telekommunikacio az elmult években annyit fejlodott,hogy nagymuterom mesélte, 25-30~ éve,(ami azert nem is volt olyan nagyon regen) az egesz 10 emeletes panelhazban 1 etlen 1 telefon volt,és az osszes lako odajárt telefonálni. persze csak azok,akik tudtak kit hivni.

a Kémia,Biologia,Csillagászat és a Fizika terén várhato hatalmas elörelépés rovid idon belül.

Rákell arra jönnünk,hogy az anyagok szerkezetét hogy lehet mesterségesen modositani,ujabbakat alkotva ezzel,valamint arra is,hogy az Evolucio hogy a Viharba kodolt bele ekkora elképesztö mennyiségü adatot 1-etlen egy DNS-be,ami ennyire komplex életformát képes létrehozni,mint a komplexebb életformák.

és sztem az ember Bioritmusa nem csak 1 TerraBit-nyi adatbol áll.

Mi is csak egy Technologia vagyunk, Az energia felhasználás egy nagyon modern változata.

szerk UI: Reagálva 1-2 részletre az elozo uzikbol:
Sztem a Globális felmelegedés,es karos anyag kibocsátás, egy Népriogatás... Biztos,hogy van alapja,es biztos,hogy vannak olyan dolgok,amik károsak az élö szervezetre. ilyenek a ma hasznalt hutöszekrenyben mar nem megtalálhato Ozon károsito fluor-klór-szénhidrogén kombó, valamint a sugárzó anyagok.
Ha egy muholdas felvételt megvizsgalunk,lathatjuk,hogy egy nagyobb varos folott valoban hatalmas szmog felhö van, viszont aztis,hogy Ez olyan ,de olyan picike kis burok, ami a teljes légkornek talán a 0.0001% át teszi ki....

a Globális felmelegedés?? a Fold kettös kúpos bolintása miatt történik ez a jelenség.
15.000 éve a fold felét jégtakaro boritotta, viszont 60.000 évvel ezelött (állitolag a vizsgalatok szerint) olyan forroság volt a foldon,hogy a sakrvidéki jégtakaró majdnem Teljesen !! elvolt tunve!
ujabb kutatások szerint 1 etlen egy vulkán kitörés annyira sok káros anyagot szabadit fel,amit a foldon található osszes város csak sok év alatt tud kitermelni...

De ez az egesz is azt bizonyitja,hogy az ember kutat :P igy ha én már nemis,de sok más pici emberke egyre okosabb lesz,aminek nagyon orulok,talán öreg koromban,ha reumás leszek,kitalálják azt a WC-t,ahol már nem kell ssggtt törölni :P

A kórdiagnózis szerint elmebajban szenvedek, pedig én élvezem minden percét.

This post has been edited 1 times, last edit by "CallmeCool" (Feb 1st 2010, 12:51pm)

vs120

Community Contributor

• Send private message

28

Wednesday, February 3rd 2010, 2:06pm

nos utánnaolvastam a Scremjet-nek.
minden szépeg és jól hangzik de aggályt vet fel az emberben.Vajon képessek lenneénk kibirni ekkora terhelést??vagy minden embernek osztogatnak egy G ruhát a reptéren miután az ember 6-7 g nél nagyobb terhelést nemnagyon bir ki.
nos egyense repüléskor ez nem gond de mivan kanyarodáskor?? az F1 pilotákra ható 4 g is elég megterhelő.Egy terhes nő pl meddig birná stb...

Szerintem félreértettél valamit. A screamjetnél a 6-7 számot Match-ban olvashattad nem g-ben, és az sebesség, nem pedig gyorsulás. Sebességet bármekkorát kibírunk...
Ha viszont valahol mégis gyorsulásról olvastál volna, akkor az érdekel, linkeld be!

Gravedigger [Vadmalac] - Uni7 Top 2 - visszavonulva :)

In nome di rinfrescamento del sangue

_Slipknot_

Könnyű harcos

• Send private message

29

Wednesday, February 3rd 2010, 4:32pm

nem olvastam sehol.de a sebességből adódóan a rá ható erőket sem szabad elfelejteni.pl.egy 30 km/h sebességű autóból kiugrani bár nem éppem kellemes de mégiscsak kevesebb a sérülés mint egy 300km/h sebességűből.nos vagy pl más egy túrarepülőből ugrani és más egy x szer gyorsabb turbinás gépből.vagy egy egyszerübb példa.a hagyományos centrifuga.tegyél bele egy vizzel pulóvert.inditsd el.inditás után fogd le majd engedd el.na kb ugyanaz történnel az emberben levő folyadékkal és a belső szervekkek.megprobál eltávozni.de ugye a szerver roncsolódása miatt nem élnénk túl.

Am meg ahogy az űrhajósokat is fel tudják késziteni a súlytalanságból adódó gondokra.vérnyomás stb.
Sztem ugyanezt meg lehetne csinálni egy harmadannyi gravitációra "tervezet" szervezettel.a hosszú időt kint töltött űrhajósok szervezetét ugyanúgy helyreállitják.ha nem lehetne,senki nem menne fel mert ha visszatérés után meghalnának.

vs120

Community Contributor

• Send private message

30

Thursday, February 4th 2010, 12:35am

Egyenes vonalú egyenletes mozgást végző esetben inerciarendszerről beszélünk. (Bonyolultabban fogalmazva kilépve a bolygóközi térbe: szabadesés közben) Mivel szabadesés közben az űrhajóban benn gubbasztó űrhajósra semmilyen erőhatás nem hat a nehézségi erőn kívül, így semmit nem érzékel az egészből, vagyis pusztán a sebesség egyáltalán nem számít. És kiugrani meg nem kell neki az űrhajóból. Igazából ezt a kitételedet nem is értem. Ezek az extrém esetek akkor lépnek fel, ha "kiesel" az űrhajóból, vagy az megsemmisül körülötted, vagy ütközöl valamivel, de ugye ilyenkor a legkisebb probléma lesz az, hogy éppen milyen gyorsan mentél.

A centrifugás példa sem korrekt, mivel ott is ellenerők lépnek fel. a centripetális erőt és gyorsulást ellensúlyozza a centrifuga falának tartóereje. Ez a két egymásra merőleges erő az, ami összepaszíroz. Az űrhajó szerencsére nem forog centrifuga módjára. (Ami egyébként az álgravitáció megvalósításának legegyszerűbb és legolcsóbb módja -> megpörgetett űrállomás a kellő szögsebesség mellett a lakómodulokban pont "g" gyorsulás érzetét kelti. (Természetesen ezt a szögsebességet fenn kell tartani és szabályozni kell, valamint helyzetváltoztató manőverek esetén még ellene is kell dolgozni az impulzusmomentum megmaradásnak.)

A gyorsulást természetesen érzi az ember, ha ellenhatás is párosul hozzá. (A föld gravitációs vonzása gyakorol rá egy hatást, ettől a "g" gyorsulás, az űrhajó ellenhat az emelő erővel ez egy "a" gyorsulás, így az űrhajós gyorsulásérzete a'=g+a, (ahol ezek a jelek vektorokat jelölnek). Ezt a g+a-t érzi az űrhajós gyorsulás formájában, de ennek nem kell 6-8 g-nek lennie, hanem kellemes 2-3 is elég, ha már elértük a 6 match sebességet. Szóval még egyszer: sebesség != gyorsulás.

Gravedigger [Vadmalac] - Uni7 Top 2 - visszavonulva :)

In nome di rinfrescamento del sangue

31

Sunday, February 7th 2010, 10:55pm

Jó kérdés :)
Érdekes,hogy megint elökerült a téma :)

Én ugygondolom,hogy mint emberek,egyenlöre még nagyon butusok vagyunk,igencsak gyerek cipoben jarunk a tudomány terén,termeszetesen ezt az ember sosem 'érzi/látja át' a jelenben,ugyértem,tekints csak vissza 50-60 évet az idoben. mennyivel tobbet tudunk 1950~ hez képest. valamint 1950 ben mennyivel tobbet tudtak,mint 1900~ ban,stb.
nos ugyanigy lesz ez 2050-ben. söt... a Microprocessorok megjelenesévéel a tudományok,es az adattárolás terén uj távlatok nyiltak meg, az emberiség exponenciálisan fog fejlodni, hacsak el nem botlunk valamin :) [gondolok itt arra,hogy valami génmanipulácioval igencsak valamit elszurnánk] :P

az elso winchesterünk apámmal 15-20~ éve,es 20 Megabyte-os, téglányi cucc volt. ma már Telefonkártya méretü Chipre integrálnak ra 64~ Gigabyte-ot. a Telekommunikacio az elmult években annyit fejlodott,hogy nagymuterom mesélte, 25-30~ éve,(ami azert nem is volt olyan nagyon regen) az egesz 10 emeletes panelhazban 1 etlen 1 telefon volt,és az osszes lako odajárt telefonálni. persze csak azok,akik tudtak kit hivni.

a Kémia,Biologia,Csillagászat és a Fizika terén várhato hatalmas elörelépés rovid idon belül.

Rákell arra jönnünk,hogy az anyagok szerkezetét hogy lehet mesterségesen modositani,ujabbakat alkotva ezzel,valamint arra is,hogy az Evolucio hogy a Viharba kodolt bele ekkora elképesztö mennyiségü adatot 1-etlen egy DNS-be,ami ennyire komplex életformát képes létrehozni,mint a komplexebb életformák.

és sztem az ember Bioritmusa nem csak 1 TerraBit-nyi adatbol áll.

Mi is csak egy Technologia vagyunk, Az energia felhasználás egy nagyon modern változata.

szerk UI: Reagálva 1-2 részletre az elozo uzikbol:
Sztem a Globális felmelegedés,es karos anyag kibocsátás, egy Népriogatás... Biztos,hogy van alapja,es biztos,hogy vannak olyan dolgok,amik károsak az élö szervezetre. ilyenek a ma hasznalt hutöszekrenyben mar nem megtalálhato Ozon károsito fluor-klór-szénhidrogén kombó, valamint a sugárzó anyagok.
Ha egy muholdas felvételt megvizsgalunk,lathatjuk,hogy egy nagyobb varos folott valoban hatalmas szmog felhö van, viszont aztis,hogy Ez olyan ,de olyan picike kis burok, ami a teljes légkornek talán a 0.0001% át teszi ki....

a Globális felmelegedés?? a Fold kettös kúpos bolintása miatt történik ez a jelenség.
15.000 éve a fold felét jégtakaro boritotta, viszont 60.000 évvel ezelött (állitolag a vizsgalatok szerint) olyan forroság volt a foldon,hogy a sakrvidéki jégtakaró majdnem Teljesen !! elvolt tunve!
ujabb kutatások szerint 1 etlen egy vulkán kitörés annyira sok káros anyagot szabadit fel,amit a foldon található osszes város csak sok év alatt tud kitermelni...

De ez az egesz is azt bizonyitja,hogy az ember kutat :P igy ha én már nemis,de sok más pici emberke egyre okosabb lesz,aminek nagyon orulok,talán öreg koromban,ha reumás leszek,kitalálják azt a WC-t,ahol már nem kell ssggtt törölni :P
Nem tudom meddig mehet ilyen exponenciálisan a tudományos fejlődés, már most olyan komplexé vált, hogy valami hihetetlen. Szerintem ez a modern élet egy elég érdekes problémája. Nem mintha ezer éve a szántóvető értette volna Szent István király külpolitikáját, de azt legalább nagy vonalakban tudta, miből és hogyan készül az eke, és mit kell adni az ekét húzó ökörnek, hogy menjen. Ma még a tanult emberek zöme sem látja át az őt körülvevő dolgok pontos működését, nem hogy az átlag polgár. Szóval azt hiszem az ilyen garázsfeltalálók kora lejárt, a hozzáértés a PhD-nél kezdődik, onnantól pedig a gazdasági érdekek mozgatják a tudományos fejlődést, ami úgy tűnik kicsit rossz irányba tereli a dolgokat (elsődleges példa mondjuk az energiapolitika). Ettől függetlenül tény, hogy lesznek hatalmas áttörések, mert ezt mutatja a tendencia, meg igazából minden hétre jut valami genetikai, csillagászati, stb szenzáció is. Kérdés, hogy fel is tudjuk e ezeket használni a gyakorlatban is még időben. Ezzel el is érkeztem ahhoz amire igazából most reagálni akartam, csak elkavarodtam :)

Szóval, tény hogy elég nagy biznisz lett a népriogatás, mert jó kis hírértéke tud lenni. Pár éve az A-típusos tüdőgyulladással rémisztgették a népet,utána jött a madárinfluenza, újabban a H1N1, és ezekkel párhuzamosan folyamatosan látnak napvilágot a világvége teóriák, peak oil, meg globális felmelegedés, stb. De csak azért, mert a média harsány szalagcímmé torzítja ezeket, attól még igenis lehet mögötte igazságtartalom. Utálok adatokkal dobálózni, mert ahány tudós annyi szélirány, de azért párat leírok, mert az tény, hogy az elmúlt 40 évben 40%al csökkent a sarkvidéki jég mennyisége, a kilimanjaro hósapkájának 80%a eltűnt az elmúlt kb 10 évben, a CO2 koncentráció sokmillió éve nem volt ilyen magas, 1-2 fokot emelkedik a világóceánok hőmérséklete és rögtön begyorsul a jégmetán felbuborékozása ami durván katalizálni fogja az üvegházhatást, egyre kevesebb a fiatal erdő ami nyelhetné az évi többtízmilliárd tonnányi kibocsájtásunkat stb stb. még húsz ilyet tudnék mondani amiből ha csak 1-2 végkifejletét nézzük, már az katasztrofális lesz. Persze kényelmesebb nem törődni ezzel, a halogatás már jól megy, 20-30 év alatt jól begyakoroltuk már.
Nem mondom, hogy az Al Gore, Yann Arthus-Bertrand, Hülyeség Kora, stb. hatásvadász filmek nem torzítanak egy kicsit, de én azért csakcsak megnézetném őket mindenkivel, hogy kicsit felébredjünk. Na. Bocs ha kicsit sötétzöld lett a megfogalmazás, de reggel még a Tátrában síelgettem, és utálok autózni, szóval majd holnap újrafogalmazom ha akkor is bénának tűnik visszaolvasva :)

trachus

MODernxD

• Send private message

32

Tuesday, May 11th 2010, 9:36pm

Inaktív thread. A témát zártam.